Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Gombás borjúnyelv

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Belsőségekből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Párolt, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Gombafélék, Tejtermékek, Zöldség
Hozzávalók

Gombás borjúnyelv
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg borjúnyelv 181 17 11.6 2 0 100
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
40 dkg leveszöldség ? ? ? ? ? ?
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
1 csipet szerecsendió 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tejfölös gombamártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
40 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl borjúalaplé ? ? ? ? ? ?
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Gombás borjúnyelv
A nyelvet megmossuk, fazékba tesszük, majd fehérborral, sóval, borssal, feldarabolt leveszöldséggel, hagymával, fokhagymával ízesített, annyi vízben, amennyi éppen ellepi, megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük és leszedjük a bőrét. Felszeleteljük és tálalóedénybe helyezzük, majd némi főzőlét ráöntve melegen tartjuk. A lé egy részét a mártáshoz használjuk fel.
Párolt rizzsel, a gombamártással leöntve tálaljuk.

Tejfölös gombamártás
A felhevített olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk az apróra szelt gombát. Megsózzuk és ha zsírjára sült, belekeverjük a zúzott fokhagymát és a többi fűszert. Felöntjük az alaplével, majd puhára főzzük. A tejfölt hozzákeverve sűrűre forraljuk.
Mártásként vagy önálló ételként főtt tésztával vagy galuskával tálalhatjuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)