Cibere
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 szelet
kenyér |
251 |
10 |
0.8 |
53.5 |
1.1 |
0 |
1 kg
búzakorpa |
169 |
14.9 |
4.7 |
16.7 |
42.4 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Böjti levesek nélkülözhetetlen ízesítője. A cibere vagy más néven korpacibere. Az erdélyi konyha savanykás levesei és a csorbák szintén ezzel készülnek. Előállítása nem bonyolult, egyszer-egyszer érdemes kipróbálni a vele készült ételeket.
A korpát, 3 liter forrásban lévő vízzel leöntjük és jól átkeverve hagyjuk langyosra hűlni. Öntsük nagyméretű befőttesüvegbe. A tetejére tegyünk egy szelet kenyeret, bármilyen élesztős vagy kovászos kenyér jó. Az üveget fedjük le kistányérral és állítsuk napos helyre. Naponta szedjük le a tetejéről a keletkező habot. A napsütéstől függően 3-5 nap alatt elkészül. Szűrjük át textílián és hűtőben tároljuk. Itt is csak egy hétig áll el. A sűrűjéből tegyünk el, egy pohárnyit, a mélyhűtőbe. A következő alkalommal, a kenyér helyett, ezt tegyük a korpás léhez. Gyorsabban elkészül a cibere, mint kenyérrel. A levet különféle levesekhez vagy üdítő italként használhatjuk fel.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)