Cézár saláta
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
4 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 fej
római saláta |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
4 szelet
kenyér |
251 |
10 |
0.8 |
53.5 |
1.1 |
0 |
1.5 dl
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
4 db
szardella |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 kiskanál
mustár por |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 evőkanál
Worcestershire mártás |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
ízlés szerint
fehérbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 dkg
parmezán sajt |
375 |
22.6 |
29.7 |
1.6 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A salátát megmossuk és leszárítjuk, majd darabokra tépkedjük. A kenyér héját vékonyan vágjuk le és a belét vágjuk kockára. Két gerezd fokhagymát roppantsunk meg, majd két evőkanál hideg olívaolajban dobjuk és megfuttatjuk, mielőtt megbarnulna vegyük ki. A kenyeret pirítsuk aranybarnára a fokhagymás olajban. A tojásokat egy percre tegyük forrásban lévő vízbe, óvatosan üssük tálkába, az egyiknek csak a sárgáját használjuk fel, tegyük keverőedénybe, adjuk hozzá a szardellafiléket, a citrom kicsavart levét és a fűszereket és botmixerrel zúzzuk homogénre, az olívaolajat villával keverjük hozzá, semmiképpen se majonézt készítsünk. A parmezán harmadát forgácsoljuk le zöldséghámozóval, a többit reszeljük le. A salátát, a pirított kenyérkockákat keverjük el a reszelt sajttal és forgassuk össze az öntettel. A sajtforgácsokat a tetejére szórva tálaljuk.
Mindig frissen készítsük, mert veszít az élvezeti értékéből.
Süthetünk mellé csirkét vagy lazacot, de lehetőleg ne keverjük bele a salátába.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)