Cézár saláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Előételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Bálint nap, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Hideg, Tojás, Zöldség, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej római saláta 0 ? ? ? ? ?
4 szelet kenyér 251 10 0.8 53.5 1.1 0
1.5 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
4 db szardella ? ? ? ? ? ?
1 kiskanál mustár por 0 ? ? ? ? ?
1 evőkanál Worcestershire mártás 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A salátát megmossuk és leszárítjuk, majd darabokra tépkedjük. A kenyér héját vékonyan vágjuk le és a belét vágjuk kockára. Két gerezd fokhagymát roppantsunk meg, majd két evőkanál hideg olívaolajban dobjuk és megfuttatjuk, mielőtt megbarnulna vegyük ki. A kenyeret pirítsuk aranybarnára a fokhagymás olajban. A tojásokat egy percre tegyük forrásban lévő vízbe, óvatosan üssük tálkába, az egyiknek csak a sárgáját használjuk fel, tegyük keverőedénybe, adjuk hozzá a szardellafiléket, a citrom kicsavart levét és a fűszereket és botmixerrel zúzzuk homogénre, az olívaolajat villával keverjük hozzá, semmiképpen se majonézt készítsünk. A parmezán harmadát forgácsoljuk le zöldséghámozóval, a többit reszeljük le. A salátát, a pirított kenyérkockákat keverjük el a reszelt sajttal és forgassuk össze az öntettel. A sajtforgácsokat a tetejére szórva tálaljuk.
Mindig frissen készítsük, mert veszít az élvezeti értékéből.
Süthetünk mellé csirkét vagy lazacot, de lehetőleg ne keverjük bele a salátába.