| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| igény szerint libazsír | 897 | 0.5 | 99 | 0 | 0 | 107 |
| igény szerint szilvalekvár | 227 | 1.3 | 0 | 54 | 0 | 0 |
| 1 csipet konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 2 teáskanál cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 2 dl tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 |
| 2 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 3 db tojássárgája | 54 | 2.4 | 4.9 | 0.1 | 0 | 272 |
| 10 dkg margarin | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| 35 dkg liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A cukorral ízesített langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, ha felfutott, hozzáadjuk a tojássárgájával elkevert, langyos vajat, a lisztet és a sót. Jól kidolgozzuk, majd egy óra alatt, meleg helyen megkelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyira húzogatjuk, majd tenyérnyi téglalapokra vágjuk. A tészta szélére lekvárt teszünk, jó, kemény lekvárt válasszunk és feltekerjük. Zsírozott tepsibe tesszük a buktákat, nem túl szorosan, mert még nőni fog. Langyos zsírral megkenjük a tészta oldalát és tetejét, majd még fél órát kelesztjük. Előmelegített 175 fokos sütőben pirosra sütjük.