Bukta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gizi néni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Uzsonna, Desszert, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Gabonafélék, Tojás, Tejtermékek, Teaparti, Kártyaparti

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint libazsír 897 0.5 99 0 0 107
igény szerint szilvalekvár 227 1.3 0 54 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
3 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
35 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A cukorral ízesített langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, ha felfutott, hozzáadjuk a tojássárgájával elkevert, langyos vajat, a lisztet és a sót. Jól kidolgozzuk, majd egy óra alatt, meleg helyen megkelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyira húzogatjuk, majd tenyérnyi téglalapokra vágjuk. A tészta szélére lekvárt teszünk, jó, kemény lekvárt válasszunk és feltekerjük. Zsírozott tepsibe tesszük a buktákat, nem túl szorosan, mert még nőni fog. Langyos zsírral megkenjük a tészta oldalát és tetejét, majd még fél órát kelesztjük. Előmelegített 175 fokos sütőben pirosra sütjük.
Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral.