Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Barackos, túrós palacsinta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Buli, Farsang, Márton nap, Hétvégi ebéd, Töltött, Sült, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök
Hozzávalók

Barackos, túrós palacsinta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 doboz őszibarackbefőtt 88 0.5 0.1 21.2 0 0
1 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 kiskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
8 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
25 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Palacsinta alaptészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dl tej (1,5%) ? ? ? ? ? ?
1.5 dl szóda 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Barackos, túrós palacsinta
A tojássárgáját, a tejfölt, a citromhéjat és a cukrot habosra keverjük, majd összedolgozzuk az áttört túróval. Ha nem elég krémes, kevés tejfölt adhatunk még hozzá. A masszába forgatjuk a leforrázott mazsolát és a felkockázott őszibarack befőttet.
A krémet a palacsintákba töltjük, majd félbevágva, porcukorral meghintve tálaljuk.

Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pi­hentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál ola­jat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorga­tunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpe­nyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsin­ta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)