Szalonnás bab (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 60 perc
A recept forrása: Gézuka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Klasszikus főzelékek 
Cimkék: Főétel, Húsételek, Hétvégi ebéd, Buli, Advent, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Hüvelyesek, Koleszban főztük, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg fehérbab 338 22.3 1 57.9 9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A babot bő vízben egy éjszakát áztatjuk. Majd friss vízben sóval, borssal, babérral és szemes borssal ízesítve, majdnem puhára főzzük. A vékonyra szeletelt kolozsvári szalonnát zsírjára sütjük Belekeverjük a finomra vágott hagymát, a bab főzőlevével felöntve puhára pároljuk. A finomra zúzott fokhagymát, borsikafüvet és paprikát adva hozzá felforraljuk. A babot belekeverjük és puhára főzzük, a végére rövid leve legyen. Friss, puha kenyérrel tálaljuk.