Aszaltszilvás pároltrizs (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Köretek 
Cimkék: Köretek, Főétel mellé, Hétvégi ebéd, Párolt, Meleg, Gabonafélék, Sós, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
10 dkg aszalt szilva 219 2.3 0.6 47.4 5 0
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 db húsleveskocka (marha) 170 17.3 4 16.1 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az aszalt szilvát (lehetőleg magozottat vegyünk, egy éjszakára, hideg vízben megáztatjuk, majd elnegyedeljük .
A rizst, a borsozott olajon megfuttatjuk, majd
felöntjük térfogatának megfelelően, kétszer annyi vízzel, melyben feloldottuk a leveskockát, hozzáadjuk a szilvadarabokat és a megroppantott fokhagymagerezdeket (ezeket a főzés végén dobjuk ki), kis lángon főzzük. Amikor a rizs tetején már nem látható víz, a fedő és az edény közé, összehajtott konyharuhát téve, a lángot lekapcsolva negyed órát pihenni hagyjuk. A vajjal átforgatva merőkanálba nyomkodjuk, kiborítva, a tetejét szilvaszemmel díszítve látványosan tálalható.
Natúrszelet és sültcsirke mellé való köret.