Duplababos oldalas kemencében (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 1800 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Sörözés, borozás, Buli, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Kemence, Lassan sütött, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Hüvelyesek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg barnarizs 0 6.7 2.8 81.3 10.2 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
3 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
2 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
20 dkg fejtett bab 164 10.8 0.4 29 12.5 0
30 dkg fekete bab 0 ? ? ? ? ?
1 kg füstölt oldalas ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A fekete babot és az oldalast előző este beáztatjuk. Másnap az oldalast feldaraboljuk, egy-két csontnyira. A hagymát félfőre, a paradicsomot kockára vágjuk. Minden hozzávalót összekeverünk és cseréptálba teszünk. Óvatosan sózzuk, mert az oldalas is sós. Felöntjük, annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje, majd a tálat lefedve, a hűlőfélben lévő kemencébe tesszük. Másnap délben kivesszük és tálaljuk.
Hát, nem egy könnyű nyári étek, de az íze fenséges!
Kemence híján, alacsony hőfokon, sütőben is elkészíthető.