Cibere (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 5 perc A recept forrása: Adri A recept nehézségi foka: 1 Helye a tartalomjegyzékben: Fűszerkeverékek, ízesítők Cimkék: Fűszerkeverékek, Böjt, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Gabonafélék, Reform konyha, Kímélő Hozzávalók 4 személyre:
Böjti levesek nélkülözhetetlen ízesítője. A cibere vagy más néven korpacibere. Az erdélyi konyha savanykás levesei és a csorbák szintén ezzel készülnek. Előállítása nem bonyolult, egyszer-egyszer érdemes kipróbálni a vele készült ételeket. A korpát, 3 liter forrásban lévő vízzel leöntjük és jól átkeverve hagyjuk langyosra hűlni. Öntsük nagyméretű befőttesüvegbe. A tetejére tegyünk egy szelet kenyeret, bármilyen élesztős vagy kovászos kenyér jó. Az üveget fedjük le kistányérral és állítsuk napos helyre. Naponta szedjük le a tetejéről a keletkező habot. A napsütéstől függően 3-5 nap alatt elkészül. Szűrjük át textílián és hűtőben tároljuk. Itt is csak egy hétig áll el. A sűrűjéből tegyünk el, egy pohárnyit, a mélyhűtőbe. A következő alkalommal, a kenyér helyett, ezt tegyük a korpás léhez. Gyorsabban elkészül a cibere, mint kenyérrel. A levet különféle levesekhez vagy üdítő italként használhatjuk fel. | ||||||||||||||||||||||||||||