Hurkás derelye (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Ditke A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Főtt tészták Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Csípős, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék Hozzávalók 4 személyre: Hurkás derelye
Gyúrt tészta
Hurkás derelye A ketchupot és az erőspaprika krémet elkeverjük, behűtjük. A sajtot megreszeljük. 60 dkg lisztből gyúrt tésztát készítünk. A hurkáról lehúzzuk a bőrét és centis szeletekre vágjuk. A késfok vastagságúra nyújtott tésztát pohárral kiszúrjuk és a a hurkaszeleteket rátesszük. A tészta széleit a felvert tojással megkenjük és félbe hajtjuk. Jól lenyomkodva forrásban lévő sós vízben kifőzzük. leszűrjük és az olajban megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk. A paradicsomos paprikamártással és a reszelt sajttal tálaljuk. Gyúrt tészta A lisztet a gyúrótábla közepére öntjük. A liszthalom tetejébe mélyedést vájunk, amelybe beleöntjük a sóval és 1 dl vízzel felvert tojásokat. Összemorzsoljuk, mindig a kupac közepe felé terelgetve a szétfolyó tojáslét. Ha kicsik a tojások némi vizet még adhatunk hozzá, de a tészta ne legyen lágy. Ha homogén masszává gyúrtuk, osszuk négy kb. egyforma részre és egyenként addig gyúrjuk, amíg a tészta rugalmas állagú és csomómentes nem lesz. A tésztagolyókat olajjal vékonyan lekenve és betakarva hagyjuk egy órát pihenni. Ezután kevés lisztet felhasználva a kívánt vastagságúra nyújtjuk és szeleteljük. Ha nem használjuk fel frissiben, lisztel meghintve, langyos, szellős helyen zörgősre szárítjuk. Vászonzacskóban sokáig eltartható. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||