Rozi fonott kalácsa
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
3 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 kiskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
8 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
4 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Egy tojássárgáját két evőkanál tejjel elkeverjük és hűtőbe tesszük. 2 deci langyos, cukrozott tejben fölfuttatjuk az élesztőt, a lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, majd az élesztős és a maradék langyos tejjel összegyúrjuk, amikor összeáll a tészta, hólyagosra dagasztjuk a lágy vajjal és a tojássárgájákkal. A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb egy óra). A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és három részre osztjuk, két arasznyi rudakká sodorjuk. Egymás mellé téve, a végeket összefogjuk és mint a copfot össze fonjuk. A fonatot egy kikent tepsibe helyezzük, letakarjuk és még fél órát kelesztjük. Ekkor a tejes tojással megkenjük és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd a tejes tojással még egyszer átkenve készre sütjük (kb fél óra). Ha nagyon barnulna a teteje sütőpapírral takarjuk le. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)