Rozi fonott kalácsa (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Molnárné A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Főétel mellé, Uzsonna, Teaparti, Buli, Advent, Húsvét, Csőben sült, Kemence, Édes, Gabonafélék, Tejtermékek, Kímélő Hozzávalók 4 személyre:
Egy tojássárgáját két evőkanál tejjel elkeverjük és hűtőbe tesszük. 2 deci langyos, cukrozott tejben fölfuttatjuk az élesztőt, a lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, majd az élesztős és a maradék langyos tejjel összegyúrjuk, amikor összeáll a tészta, hólyagosra dagasztjuk a lágy vajjal és a tojássárgájákkal. A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb egy óra). A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és három részre osztjuk, két arasznyi rudakká sodorjuk. Egymás mellé téve, a végeket összefogjuk és mint a copfot össze fonjuk. A fonatot egy kikent tepsibe helyezzük, letakarjuk és még fél órát kelesztjük. Ekkor a tejes tojással megkenjük és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd a tejes tojással még egyszer átkenve készre sütjük (kb fél óra). Ha nagyon barnulna a teteje sütőpapírral takarjuk le. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||