Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Rókagombás sertésszelet burgonyás rétessel

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Párolt, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Gombafélék
Hozzávalók

Rókagombás sertésszelet
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
1 kg sertéskaraj  159 21 8.1 0.4 0 68
10 levél zsálya 0 0 0 0 0 0
50 dkg rókagomba 12 2 0.5 0 5 0
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
5 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Burgonyás rétes
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 csomag réteslap 348 11.6 1.2 72.1 0.7 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
6 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Fehérboros mártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 db burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
4 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 teáskanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
igény szerint karajcsont 0 ? ? ? ? ?
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Rókagombás sertésszelet
A karajt kicsontozzuk és szeletekre vágjuk. A hússzeleteket a zsírtól, a hártyáktól megtisztítjuk, sóval és borssal fűszerezzük, majd egy evőkanál vajon, minden oldalát 1-1 percig elősütjük. A zsályaleveleket finomra vágjuk és elosztjuk a hússzeleteken, majd 200 fokra előmelegített sütőben további 8 perc alatt készre pároljuk. A hagymát a maradék vajban megfuttatjuk, hozzáadjuk az apróra vágott szalonnát, a gombát és nagy lángon megpirítjuk, megsózzuk és megborsozzuk. Kis lángon puhára pároljuk. A mártást megmelegítjük. A karaj szeletekre halmozzuk a gombát, körérakjuk a rétest és tálaláskor leöntjük a mártással.

Burgonyás rétes
A burgonyát megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük, meghámozzuk és hagyjuk kihűlni, majd durvára vágjuk, villával kissé szétnyomkodjuk úgy, hogy nagyobb darabok is maradjanak benne. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A vajat a tojássárgájával, sóval, borssal és szerecsendióval habosra verjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a vágott petrezselymet, a fehérjehabot és a krumplit. Egy benedvesített konyharuhán kiterítjük az egyik réteslapot, bekenjük olvasztott vajjal, ráterítjük a második réteslapot; a tölteléket a réteslap alsó harmadára simítjuk, majd a konyharuha segítségével felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét bekenjük felvert tojássárgájával és 200 fokra előmelegített sütőben. kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Önállóan sör vagy borkorcsolyának, esetleg szaftos húsok mellé, köretnek kínáljuk.

Fehérboros mártás
A karajcsontot feldaraboljuk és a felforrósított olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket és azokat is megpirítjuk. Végül hozzákeverjük a paradicsompürét. Amikor elvesztette az élénk színét felöntjük a borral és a levét elforraljuk. Ráöntjük a húsalaplét és csendes tűzön a lé kétharmadát elforraljuk. Belereszeljük a burgonyát és 10 perc főzés után a mártást leszűrjük. Sóval, borssal fűszerezzük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)