Rókagombás sertésszelet burgonyás rétessel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Párolt, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Rókagombás sertésszelet
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
1 kg sertéskaraj 159 21 8.1 0.4 0 68
10 levél zsálya 0 0 0 0 0 0
50 dkg rókagomba 12 2 0.5 0 5 0
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
5 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Burgonyás rétes
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 csomag réteslap 348 11.6 1.2 72.1 0.7 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
6 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Fehérboros mártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
4 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 teáskanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
igény szerint karajcsont 0 ? ? ? ? ?
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Rókagombás sertésszelet
A karajt kicsontozzuk és szeletekre vágjuk. A hússzeleteket a zsírtól, a hártyáktól megtisztítjuk, sóval és borssal fűszerezzük, majd egy evőkanál vajon, minden oldalát 1-1 percig elősütjük. A zsályaleveleket finomra vágjuk és elosztjuk a hússzeleteken, majd 200 fokra előmelegített sütőben további 8 perc alatt készre pároljuk. A hagymát a maradék vajban megfuttatjuk, hozzáadjuk az apróra vágott szalonnát, a gombát és nagy lángon megpirítjuk, megsózzuk és megborsozzuk. Kis lángon puhára pároljuk. A mártást megmelegítjük. A karaj szeletekre halmozzuk a gombát, körérakjuk a rétest és tálaláskor leöntjük a mártással.

Burgonyás rétes
A burgonyát megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük, meghámozzuk és hagyjuk kihűlni, majd durvára vágjuk, villával kissé szétnyomkodjuk úgy, hogy nagyobb darabok is maradjanak benne. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A vajat a tojássárgájával, sóval, borssal és szerecsendióval habosra verjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a vágott petrezselymet, a fehérjehabot és a krumplit. Egy benedvesített konyharuhán kiterítjük az egyik réteslapot, bekenjük olvasztott vajjal, ráterítjük a második réteslapot; a tölteléket a réteslap alsó harmadára simítjuk, majd a konyharuha segítségével felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét bekenjük felvert tojássárgájával és 200 fokra előmelegített sütőben. kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Önállóan sör vagy borkorcsolyának, esetleg szaftos húsok mellé, köretnek kínáljuk.

Fehérboros mártás
A karajcsontot feldaraboljuk és a felforrósított olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket és azokat is megpirítjuk. Végül hozzákeverjük a paradicsompürét. Amikor elvesztette az élénk színét felöntjük a borral és a levét elforraljuk. Ráöntjük a húsalaplét és csendes tűzön a lé kétharmadát elforraljuk. Belereszeljük a burgonyát és 10 perc főzés után a mártást leszűrjük. Sóval, borssal fűszerezzük.