Tejfölös kaporleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Zsú
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Macskajajra, Buli, Hétköznapi vacsora, Főtt, Édes, Sós, Savanyú, Meleg, Tojás, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, Hajón is elkészíthető, Meleg nyári napokra, Hideg

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
6 szelet bacon 0 10 45 0 0 105
ízlés szerint citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
50 dkg marhacsont, ritka ? ? ? ? ? ?
20 dkg leveszöldség ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A csontból és a zöldségekből alaplevet főzünk, majd leszűrjük. A felhevített vajon a finomra vágott kaprot és a lisztet megpezsgetjük, felöntjük a levessel és jól összeforraljuk. A tejfölt és a tojássárgájákat kevés levessel elkeverjük, majd a forrásban lévő leveshez öntjük és simára keverjük. Ne forraljuk újra. Ízlés szerint cukorral és citromlével ízesítsük. A levest szárazra sült baconnal és kaporszálakkal tálaljuk.