Császármorzsa (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Reggeli, Uzsonna, Sült, Édes, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 teáskanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 teáskanál margarin ? ? ? ? ? ?
10 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 kiskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
20 dkg búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztet összekeverjük a búzadarával, majd ráöntjük a tejet. Csomómentesre keverjük és legalább egy órát, de lehet egy éjszakát is, pihentetjük. A tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a cukor felét kikeverjük és a darás masszához adjuk, belekeverve a mazsolát is. A tojásfehérjét a cukor másik felével és csipet sóval habbá verjük, óvatosan a darás masszába forgatjuk.
Nagy serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat, majd a masszát beleöntjük, ha összeállt az alja, fakanállal összetúrjuk és folyamatosan darabolva, kevergetve morzsásra sütjük. Állandó felügyeletet igényel, mert a cukor miatt könnyen megég.
Tálaláskor porcukorral meghintjük és baracklekvárt kínálunk hozzá.