Gombás cigányhurka (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Atti
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Belsőségekből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Párolt, Sült, Főtt, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
30 dkg kenyér 251 10 0.8 53.5 1.1 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 db sertésvese 0 17.7 0.6 1.2 0 47
1 db szív 96 16.9 3 0.4 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
30 dkg csirkemáj 126 20 3.7 3 0 555
70 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Lábosban feltesszük főni a vizet. Sóval, szemesborssal, babérral fűszerezzük, majd a sertésszívet és a gondosan megtisztított vesét, a gyökérzöldségekkel megabáljuk benne, az utolsó tíz percben hozzáadjuk a csirkemájat. A hozzávalókat hagyjuk kihűlni, majd apróra vágjuk. Az abálólében megáztatjuk a kenyeret és jól kicsavarjuk. Az alapanyagokat, a kicsavart kenyeret, a tojást és finomra metélt petrezselymet összekeverjük, ízlés szerint utánfűszerezzük, majd sertésvastagbélbe töltjük. A zsiradék felén a hurkát pirosra sütjük. A zsír másik felén a gombát kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítve megpirítjuk. Bodagot teszünk a tányérba, befedjük a szeletelt hurkával, majd beterítjük a párolt gombával.
Egy pohár száraz fehérborral fogyasztjuk.