Tepsis pizza kemencében (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: kicsilány
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Előételek, Húsételek, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Szabadban, Buli, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Tepsis pizza kemencében
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1/2 doboz koktélparadicsom ? ? ? ? ? ?
2 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
1 doboz konzerv kukorica 126 4.6 1.6 23.1 0 0
25 dkg füstölt főtt tarja 197 15 15 0.3 0 85
25 dkg paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál oregánó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1/2 liter sűrített paradicsom 110 5 1 20 0 0
20 dkg reszelt sajt 366 20 29.7 2 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Pizza alaptészta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 csomag élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 csapott evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tepsis pizza kemencében
A pizza alaptésztát 1 kg lisztből készítsük el, majd kinyújtva helyezzük megfelelő méretű tepsibe. Amíg a tészta kel, készítsük el a mártást. A felhevített olajon pároljuk meg a finomra vágott hagymát, dobjuk rá a kis kockára vágott paradicsomot, süssük össze, majd a szósz többi hozzávalóját belekeverve főzzük a kellő sűrűségűre. Ha elkészült langyosan kenjük a tésztára. Rakjuk a tetejére a tarját, a félfőre vágott lilahagymát, a kukoricát és a félbe-negyedekbe vágott koktélparadicsomot. Végül szórjuk meg a lereszelt sajttal. Tegyük a forró kemencébe és 20-25 perc alatt süssük készre. Kockára vágva tálaljuk. A pompos kissé olaszos verziója.

Pizza alaptészta
3 deci langyos vízbe keverjük a szárított élesztővel és a fűszerekkel összeforgatott lisztet, majd az olajat is hozzáadva rugalmas tésztává dagasztjuk. Meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Gyengéden átgyúrva kinyújtjuk és már süthető is.