Retekzöldje leves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Pityu
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Koleszban főztük, Hétvégi ebéd, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Hideg, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

Retekzöldje leves
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 csomag hónapos retek 0 ? ? ? ? ?
1 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
3 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 liter zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sült borsó
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Citromos pácolt retek
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 csokor hónapos retek 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Retekzöldje leves
A felhevített vajon pároljuk át, a finomra vágott lila hagymát, majd adjuk hozzá az apróra vágott krumplit. Ha az is átsült, öntsük fel az alaplével és főzzük puhára, majd hozzáadva retek zöld levelét, még három percig forraljuk. Adjuk hozzá a tejszínt és törjük botmixerrel át. Ha, melegen tálaljuk, adjuk az asztalra sült borsóval, hidegen, azonban, tálaljuk csíkokra vágott, sóban és citromlében pácolt retekfejekkel.


Sült borsó
A felvert tojással elkevert lisztet, ízlés szerint sózva, borsozva elkeverjük, majd nokedliszaggatóval, forró olajba, tesszük. Aranybarnára sütve, levesbetétként kínáljuk.

Citromos pácolt retek
A retket megtisztítva, vékony csíkokra vágjuk, majd a sóval meghintve és a citrom kicsavart levével meghintve hagyjuk állni fél órát.
Önmagában salátaként, kevés olajjal elkeverve vagy levesbetétként fogyasztjuk.