Hajott fokhagymás buci (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Zsóka A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Főétel mellé, Hétköznapi vacsora, Tizórai gyerekeknek , Buli, Hétvégi ebéd, Szabadban, Csőben sült, Kemence, Sós, Gabonafélék, Zöldség Hozzávalók 4 személyre:
A kétféle lisztet és a sót összeszitáljuk. Az élesztőt másfél deci langyos tejben felfuttatjuk. A krumplit áttörjük és a liszttel és az élesztős keverékkel dagasztani kezdjük. A többi langyos tejet fokozatosan dolgozzuk hozzá. Kissé ragadós, lágy tésztát kell kapnunk. Letakarva langyos helyen, kb. egy óra alatt, a duplájára kelesztjük. A vajat megolvasztjuk és a fokhagymát belezúzzuk. A kezünket belemártjuk a vajba és maréknyi tésztadarabot elveszünk. Fél centisre nyújtjuk, majd megkenjük a vajjal, négyrét hatjuk, majd ismét kinyújtjuk. Ismét kenés és hajtás következik. Ezt addig folytassuk, amíg a tésztából tart. Darával kihintett tepsibe rakosgatjuk a bucikat, majd negyed óra kelesztés után, 180 fokra előmelegített, gőzös sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük. Adhatjuk padlizsán- vagy töpörtyűkrém mellé, de bableveshez is finom. Ízlésünk szerint keverhetünk a liszthez borsot vagy zöldfűszereket is. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||