Feketeáfonya ketchup (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Emese
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Mártások 
Cimkék: Házi befőzés, Főétel mellé, Buli, Hétvégi ebéd, Karácsony, Szabadban, Párolt, Édes, Sós, Savanyú, Csípős, Hideg, Zöldség, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 db narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
2 evőkanál mustármag 0 0 0 0 0 0
30 dkg fekete áfonya 90 0.6 0.6 19.6 0 0
1 db lime 36 0.8 0.1 0.7 0.3 0
1 evőkanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
2 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd rátesszük a zúzott fokhagymát. Hozzákeverjük a citrusok lereszelt héját, a finomra őrölt mustármagot, a lereszelt gyömbért, a sót és a borsot. Átforgatjuk az áfonyával és puhára pároljuk. Közben felöntjük a citrusok kicsavart levével és hozzáadjuk az apróra vágott, kimagozott chilit. Mártás sűrűségűre forraljuk, majd botmixerrel áttörjük. Szükség szerint borsozzuk, sózzuk, majd forrón üvegekbe töltjük. A tetejére állítva öt percig pihentetjük, majd hagyjuk kihűlni, így mehet a kamrába. Két hónapig ízvesztés nélkül eláll.
Hamburgerhez, vadhúshoz illik.