Szüreti áfonyás zellersaláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Jocó
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Saláták, Főétel előtt, Előételek, Karácsony, Hétvégi ebéd, Főtt, Édes, Sós, Savanyú, Hideg, Zöldség, Tejtermékek, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint tökmag 616 33.9 51.5 3.6 0 0
1 kávéskanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
1 késhegynyi fehérbors 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál majonéz 848 1.3 93.2 0 0 95
2 dl joghurt 52 3.2 2.7 3.8 0 0
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
15 dkg áfonya ? ? ? ? ? ?
20 dkg szőlő 81 0.6 0.3 18.1 1.6 0
2 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A citrom levét kicsavarjuk, majd két pohár vízzel felöntjük. Ebbe a lébe tegyük, a gyufaszálnyi csíkokra vágott zellert. Pár perc pihentetés után a zellert leszűrjük, a levet felforraljuk, beletesszük a sót, a mézet és a borecetet. beledobjuk a zellert és amint újraforrt a lángot kikapcsoljuk. Hagyjuk kihűlni. A joghurtból, a majonézből, a fehérborsból és a mustárból öntetet keverünk. Beleforgatjuk a lecsepegtetett zellert, a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket és az áfonyát.
Pirított tökmaggal meghintve tálaljuk.