Sertésszűz tárkonyos mártással (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Húsételek, Mártások, Főétel, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Húsfélék, tavaszi-koranyári receptverseny, Hajón is elkészíthető Hozzávalók 4 személyre: Béarni mártás
Borsos szűzpecsenye
Béarni mártás A darabokra vágott újhagymát, az ecetet, a bort és két ág tárkonyt gyorsforralóba teszünk, majd a felére beforraljuk. Leszűrjük és hűlni hagyjuk. A vajat edénybe tesszük és vízfürdőbe tesszük. Kevergetve felolvasztjuk, a képződő habot finom szitával leszedjük, majd a vajat kissé ülepedni hagyjuk és a tiszta részt leöntjük. Finomra vágjuk a félretett tárkony leveleit. A tojássárgájákat és boros fűszerkivonatot edénybe téve belehelyezzük az előbbi vízfürdőbe helyezzük, majd habverővel kétszeres térfogatú habbá verjük, végül belekeverjük, a még meleg, vajat, a cayenni borsot és a tárkonylevélkéket. Ízlés szerint sóval ízesítjük. Lehetőség szerint, közvetlenül tálalás előtt készítsük. Borsos szűzpecsenye A gondosan lehártyázott sertésszűzet kevés olajjal bekenjük, majd kevés só és a durvára tört színes borskeverékbe forgatjuk. Két evőkanál felhevített olajon 3-4 perc alatt körös-körül barnára sütjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben, még 80 percig sütjük. Ne tovább, mert kiszárad! Fóliával letakarva, szeletelés előtt 10 percig pihentessük. Felszeletelve, a mártással leöntve tálaljuk. Köretnek, párolt zöldséget adhatunk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||