Szójatepertő (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Hústalan feltétek 
Cimkék: Hústalan feltétek, Reggeli, Teaparti, Kártyaparti , Uzsonna, Sült, Meleg, Hüvelyesek, Reform konyha, Sós

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
40 dkg szójakocka 332 47 2 31 3.6 0
8 evőkanál szójaízesitő fűszerkeverék ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Előző este 1 l hideg vízbe áztassunk be a szárított szójakockát és rakjuk a hűtőszekrénybe. Másnap reggel öntsük le a levét, és öblítsük át. Tegyünk rá szójaízesítő fűszerkeveréket, majd töltsünk rá ugyanannyi tiszta vizet, mint amennyit leöntöttünk róla. Összerázva hagyjuk tovább pihenni felhasználásig. Legalább egyszer keverjük át, hogy a fűszerek felszívódása egyenletes legyen. A megdagadt szójakockát az áztatóvízzel együtt néhányszor megkeverve, fedő nélkül pároljuk, amíg a levét el nem fövi. Amikor már pezsegni kezd, öntsünk rá 3 dl olívaolajat és gyakran megkeverve nagy lángon pirítsuk világos pirosra. A tűzről levéve keverjük még egy darabig, amíg a maradék olajat felszívja. Vigyázzunk, hogy túl sokáig ne süssük, mert rágós lesz. A ropogósra sütött tepertőt melegen tálaljuk.
Zöldhagymával, zöldpaprikával, paradicsommal vagy retekkel, télen pedig savanyúsággal fogyasztható, friss kenyeret adjunk hozzá.