Burgonyával fedett marharagu (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Ildi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
10 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
2 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 kg lábszár (marha) 249 20 18 0.6 0 83
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felkockázott lábszárt süssük, fehéredésig, a felhevített olajban, majd lecsöpögtetve tegyük félre. A sütőzsiradékban, pirítsuk át, a félfőre vágott hagymát, a felkarikázott répát és a felkockázott zellert. Öntsük a húst és a zöldséget kuktába, adjuk hozzá a fűszereket és a gombát. Ha szárítottat használunk, tegyük hozzá, áztatás nélkül. Öntsük rá a borral elkevert paradicsompürét és a zúzott fokhagymát. Sípolástól számított, 30 perc alatt, főzzük puhára. Közben a megtisztított, felkockázott burgonyát, sós vízben főzzük meg, majd 4 deka vajjal, törjük át. A marharagut tegyük, tűzálló tálba és simítsuk a tetejére a burgonyapürét. Kockázzuk rá a megmaradt vajat, majd süssük, 175 fokra előmelegített sütőben, fél órát.
Csemege uborkával tálaljuk.
Pompás téli egytálétel, vendégvárónak sem utolsó, csak a sütést kell, a vendégek érkezéséhez igazítani.