Wokban füstölt lazac (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: adventi receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Előételek, Halak és hidegvérűek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Karácsony, Buli, Párolt, Wok, Gőzpároló, Sós, Hideg, Meleg, Halak, Adventi receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 evőkanál teafű 121 26 5.1 0.8 0 0
3 evőkanál rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
1 kávéskanál szecsuáni bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál kínai ötfűszekeverék 0 ? ? ? ? ?
2 teáskanál barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
4 evőkanál szójaszósz 66 10.5 0.1 5.6 0 0
1/2 dl sherry ? ? ? ? ? ?
2 teáskanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
1 kg lazac 208 20 14 0.2 0 44
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A halfilét gondosan szálkázzuk ki és húzzuk le a bőrét. Vágjuk darabokra. Keverjük össze a pác hozzávalóit és forgassuk bele a halhúst. Egyszer átforgatva, húsz percig pácoljuk, majd csepegtessük le. Béleljük ki a wokot alufóliával, majd tegyük bele az összekevert cukrot, rizst és teát. A haldarabokat rakosgassuk bambuszpárolóba és tegyük rá a tetejét. Tegyük a wokot a tűzre és amikor füstölni kezd, vegyük a lángot egész kicsire. Tíz perc múlva kapcsoljuk ki a tűzhelyet és még öt percet hagyjuk állni. Melegen, hidegen egyaránt tálalható, ez a pompás halkülönlegesség.