Diós kalács (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: adventi receptverseny
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Reggeli, Uzsonna, Kártyaparti , Teaparti, Hétvégi ebéd, Advent, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék, Adventi receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
20 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
30 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
2 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A diót szárazon kissé megpirítjuk, majd ledaráljuk és elkeverjük a mazsolával és a cukor felével. Az élesztők, kevés cukorral elkevert tejben fel futtatjuk, majd a liszttel, a sóval és a citromhéjjal jól kidagasztjuk. Meleg helyen, egy órát kelesztjük. Kissé átgyúrjuk, majd két részre osztjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk. A két tésztalapot, igazságosan, megkenjük a langyos vajjal és megszórjuk a mazsolás dióval. Feltekerjük és tepsire téve, konyharuhával letakarva, húsz percig kelesztjük. Sütés előtt kevés vízzel hígított tojássárgájával lekenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben, háromnegyed óra alatt megsütjük.