Diós kalács (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: adventi receptverseny A recept nehézségi foka: 1 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Reggeli, Uzsonna, Kártyaparti , Teaparti, Hétvégi ebéd, Advent, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék, Adventi receptverseny Hozzávalók 4 személyre:
A diót szárazon kissé megpirítjuk, majd ledaráljuk és elkeverjük a mazsolával és a cukor felével. Az élesztők, kevés cukorral elkevert tejben fel futtatjuk, majd a liszttel, a sóval és a citromhéjjal jól kidagasztjuk. Meleg helyen, egy órát kelesztjük. Kissé átgyúrjuk, majd két részre osztjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk. A két tésztalapot, igazságosan, megkenjük a langyos vajjal és megszórjuk a mazsolás dióval. Feltekerjük és tepsire téve, konyharuhával letakarva, húsz percig kelesztjük. Sütés előtt kevés vízzel hígított tojássárgájával lekenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben, háromnegyed óra alatt megsütjük. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||