Svéd lapkenyér (Knäckebröd) (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 0 perc
Munkaidő: 0 perc
A recept forrása: Andika
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Főétel előtt, Főétel mellé, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Böjt, Szilveszter, Farsang, Csőben sült, Sós, Hideg, Meleg, Édes, Gabonafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3-4 evőkanál tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 0 ? ? ? ? ?
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tészta hozzávalóit késes keverőben összedolgozzuk, annyi tejet adjunk hozzá, hogy kemény tésztává tudjuk gyúrni! Végül, 20 perc pihentetés után, lisztezett deszkán, késfok vastagságúra nyújtjuk. 20 centis körökre vágjuk, majd a közepüket, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sűrűn megszurkáljuk a tésztát vagy, a spéci, csücskös nyújtófával átnyújtjuk és kiolajozott tepsiben, 170 fokra előmelegített sütőben, 10 perc alatt, aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Lekvárral, vajjal vagy sós krémekkel és füstölt lazaccal kínáljuk.