Csirkealagút szilvamártással, baconos rizzsel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: frsz receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Rakott, Párolt, Főtt, Édes, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Tejtermékek, Gabonafélék, Gyümölcsök, FRSZ receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

Csirkealagút szilvamártással, baconos rizzsel
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg csirkemell 110 24.7 1 0.5 0 60
20 dkg trappista sajt 365 36 2 50.3 0 3
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
3 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csomag bacon 0 10 45 0 0 105
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Szilvamártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
4-5 szem szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint fahéj 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
50 dkg szilva 47 0.8 0 10.2 1.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Baconos rizs
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csirkealagút szilvamártással, baconos rizzsel
A csirkemellet apróra vágjuk, kevés delikáttal megszórjuk, a sajtokat lereszeljük. A liszttel a tejföllel és a három tojással összekeverjük. Ezután 20 percig állni hagyjuk. Az őzgerincformát keresztben kibéleljük baconnal és az előkészített masszát beleöntjük. A kilógó szalonna végeivel befedjük a csirkét. További szeleteket teszünk a tetejére, hogy teljes legyen a "csomagolás". Ezután előmelegített sütőben addig sütjük, míg meg nem pirul a bacon. (Ez 180 fokon kb. 40-50 perc). Ez az adag egy formának elegendő.
Kiborítva, a formából, felszeletelve, a mártással leöntve és a baconos rizzsel körítve tálaljuk.

Szilvamártás
Míg a csirke sül, elkészítjük a szilvamártást. Ha befőttet használunk annak a levével feltesszük főni, ha nyers a szilvánk, akkor kb. 1,5 dl vizet öntünk rá. Ízlés szerint teszünk bele cukrot és fahéjat, valamint a szegfűszeget. Kb. 10-15 percig főzzük, majd kevés vízből és lisztből készült habarást öntünk rá. Felforraljuk és langyosra hűtjük.

Baconos rizs
Elkészítjük a rizst, amit olajon megpirítunk, majd bacon darabokat teszünk bele, azzal is pirítjuk és szokásos módon, vízzel felengedve, megfőzzük. Ízesíthetjük még petrezselyem zölddel is.