Nemzeti színű rizsköret (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Jóska
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Köretek 
Cimkék: Köretek, Főétel mellé, Párolt, Sós, Meleg, Gabonafélék, Zöldség, Buli

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 teáskanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 maréknyi spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
1 fej cékla 31 1.3 0.1 5.9 2.5 0
40 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A rizst az olajon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük, a térfogatának megfelelően, kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk és borsozzuk. Kis lángon addig forraljuk, amíg a folyadék, el nem tűnik a felszínéről. Ekkor a fedő alá, konyharuhát terítünk és a lángot kikapcsolva, hagyjuk, a gőzében, átpárolódni. Ha elkészült a rizs, három részre osztjuk. Amíg a rizs készül, egy-egy teáskanál vajban, megpároljuk a spenótot és a finomra reszelt céklát, majd mindkettőt botmixerrel áttörjük A rizs egyik részét elkeverjük, egy teáskanál vajjal. A másik két részt, a spenótos és a céklás masszával forgatjuk össze. A három különböző színű rizst, hideg vízzel kiöblített csészébe nyomkodjuk és tányérra borítjuk.
Különleges alkalmak körete, március 15-re vagy október 23-ára készítve, nemzeti jelleget, ad az asztalnak.