Dunántúli sertéspecsenye (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Dragan
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Hideg téli napokra, Sörözés, borozás, Főétel, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
20 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
2 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
5 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 kg sertéscomb 160 17.5 23.9 0.3 0 70
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A bacont és a füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és az olajban pörcösre sütjük. A pörcöt kivesszük és félretesszük. A zsiradékot 3 részre osztjuk. Az egyik adagban, egy fej finomra vágott hagymát megpárolunk és az apróra vágott gombát hozzáadva, sóval, borssal fűszerezve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ezt is félretesszük. A másik adagban, a ceruzányi csíkokra vágott, előzőleg sózott, borsozott sertéscombot pirosra sütjük, majd a bor felével felöntve és a zúzott fokhagymával ízesítve, néha átkeverve, fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Ha szükséges a levét kevés forró vízzel pótoljuk, de a végére rövid szaftja maradjon, hogy zsírjára süthessük. A húst kivesszük és a zsiradékban a paradicsompürét addig sütjük, amíg élénk színét elveszti, megszórjuk a liszttel és átpirítjuk. A maradék borral összeforraljuk, közben kevergessük, hogy a leragadt pörzsanyagok is feloldódjanak, tegyük vissza a húst és a gombát is hozzákeverve, forraljuk össze. A közben, sóval és babérlevéllel ízesített vízben, héjában főzzük puhára a burgonyát. A héját leszedve reszeljük le. A megmaradt zsiradékból egy kanálnyit elvéve, pirítsuk meg benne a maradék finomra vágott hagymát. A reszelt burgonyát, a hagymát és a pörcöt keverjük össze, majd a zsiradék felét melegítsük meg nagy serpenyőben és a burgonyás masszát nyomkodjuk bele. 10-12 perc alatt süssük aranybarnára, majd borítsuk tálra és a visszamaradt zsírt a serpenyőbe téve a másik felét is megsütjük. A burgonyalepényt előmelegített tálra tesszük és a ragut ráhalmozva tálaljuk.
Sok salátával tálaljuk, ezt a csöppet sem diétás, de rendkívül ízletes ételt.