Fűszeres-zöldbabos halfilé (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Rozi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Meleg nyári napokra, Sörözés, borozás, Hétvégi ebéd, Rakott, Hirtelen sült, Csőben sült, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék, Halak, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg tengeri hal ? ? ? ? ? ?
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
70 dkg zöldbab 41 2.6 0.3 6.8 1.9 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 teáskanál borsikafű 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zöldfűszereket sóval, borssal elkeverjük, majd a citrom kicsavart levével megcsepegtetett halfilékre szórjuk. Amíg a többi hozzávaló elkészül hagyjuk pihenni. Az apróra vágott szalonnaféléket süssük zsírjára és a pörcöt távolítsuk el. A zsiradékot osszuk két részre. Közben a zöldbabot a fokhagymával és babérlevéllel ízesített vízben, főzzük roppanósra, majd csepegtessük le. A zsiradék felében süssük egy-egy percig a halfiléket és tartsuk melegen. A zsiradék másik felében pirítsuk meg a nagyobb darabokra vágott hagymát, majd forgassuk bele a zöldbabot és a pörcöt. Terítsük tepsibe és helyezzük rá a haldarabokat. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe és öt percig süssük.
Azonnal tálaljuk, friss puha kenyeret kínáljunk mellé.