Tintahal töltve (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Jóska
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegvérűek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Karácsony, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Sós, Meleg, Hidegvérűek, Zöldség, Tésztafélék, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 evőkanál mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
2 evőkanál fenyőmag ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál kapribogyó 0 0 0 0 0 0
3 db szardella ? ? ? ? ? ?
25 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
4 db tintahal 61 12.7 0.7 0.8 0 170
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Tisztítsuk meg a tintahalat, belezzük ki és távolítsuk el a fejét. Vágjuk le a csápokat és kevés olajon süssük meg egy serpenyőben. Adjuk hozzá a kapribogyót, a fenyőmagot, a mazsolát és a szardella filét, majd kevés vízzel felöntve süssük, amíg a levét elfövi és az ízek összeérnek. Hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük el a pirított zsemlemorzsával, a finomra vágott fokhagymával és petrezselyemzölddel. Ezzel a keverékkel, töltsük meg a tintahalakat, majd a nyílást tűzzük be fogpiszkálóval. Olajjal kikent tepsibe rendezzük a töltött tintahalakat, majd megszórjuk sóval és borssal és megpermetezzük kevés olajjal. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és fél órát sütjük. Frissen tálaljuk, megszórva finomra vágott petrezselyemmel. Citromgerezdekkel körberakva adjuk asztalra.