Omlós túrótorta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Pityu A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre: Omlós túrótorta
Omlós tészta (alaprecept)
Omlós túrótorta Az omlós tésztát készítsük el kétszeres mennyiségben. Osszuk kétfelé, majd az egyik felével, járjunk el a recept szerint. Közben készítsük el a tölteléket. A túrót keverjük el 4 tojás sárgájával, a cukor felével, a citromhéjjal, a darával és a tejföllel. Tegyük hűtőbe fél órára. Keverjük bele a forró vízben beáztatott, lecsepegtetett mazsolát, majd lazítsuk fel a sóval és a maradék cukorral keményre vert tojásfehérjével. Simítsuk az elősütött tésztára, majd a maradék tojást felverve, kenjük meg a tészta szélét és terítjük rá a másik tésztalapok, a két tésztát nyomkodjuk jól össze, itt is vágjuk le a felesleget. Kentük le a tetejét is tojással, majd villával szurkáljuk meg és 175 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük pirosra. A formából kivéve, tortaszerűen szeletelve tálaljuk. Omlós tészta (alaprecept) A lisztet, a cukrot és a sót összeszitáljuk. A hideg vajat kockára vágjuk, majd gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk a lisztes keverékkel. Végül a két tojássárgájával elkeverünk két evőkanál jéghideg vizet és a morzsára öntve tésztává dolgozzuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg, mert akkor a tésztánk nem lesz omlós. Végül a tésztát fóliába tekerve tegyük a hűtőbe. Egy órára, de lehet egy éjszakára is. A hűtőből kivett tésztát, lisztezett deszkára téve kezdetben inkább ütögetve, semmint gyúrva kezdjük lapítani, végül fél centi vastag vagy vékonyabb körlappá nyújtjuk. Végül a nyújtófára feltekerve a formába tesszük. Kicsit beleigazgatjuk, majd a sodrófát végiggörgetve a forma tetején, a felesleget levágjuk. A formát negyed órára visszatesszük a hűtőbe, majd az alját villával megszurkáljuk és sütőpapírral kibéleljük. Babot szórunk bele és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ez a vaksütés. A sütőpapírt és a babot kivesszük, majd a tésztával tovább dolgozunk. A babot tegyük el, sütéshez máskor is jó lesz. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||