Briós (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Öcsi A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Advent, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre:
A langyos tej felébe szórjunk kevés cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Futtassuk fel. Tegyünk félre egy evőkanálnyi cukrot. A liszt közepébe öntsük a a tojássárgájákat, a tejet, az élesztős tejet és a sót. Gyúrjuk össze, majd a végén dolgozzuk bele a megolvasztott, de már csak langyos vajat. Jól dolgozzuk ki, takarjuk le konyharuhával és meleg helyen, kb. egy óra alatt, kelesszük a duplájára. Ha megkelt a tészta, osszuk 10-12 darabra és sodorjuk kétarasznyi rudakká és csigavonalban tekerjük fel, a végét hajtsuk alá, úgy hogy kb. a tekercs közepéig érjen. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe és még fél órát kelesszük. A tojást verjük fel és kenjük le a briósokat, majd szórjuk a tetejükre a félretett kristálycukrot. 180 fokra előmelegített sütőben, úgy húsz perc alatt, süssük szép pirosra őket. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||