Calabriai szárított paradicsom (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Kriszti A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Házi befőzés Cimkék: Házi befőzés, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Zöldség, Kímélő, Reform konyha Hozzávalók 4 személyre:
Lehetőleg édes, kellően érett lukullusz paradicsomot használjunk. A paradicsomokat hosszában vágjuk félbe és a domború oldalát megnyomva a magos részt kissé préseljük ki. A héjjal szembeni oldalt sózzuk meg, majd fektessük rácsra és tegyük napos helyre a paradicsomot. Éjszakára vigyük zárt helyre, hogy a harmat ne lepje be. Két-három nap alatt elkészül, ha elég napos az idő. A kiszáradt paradicsomot öblítsük le vízzel, majd mártsuk két liternyi vízben felhígított ecetbe. Hagyjuk lecsepegni és megszáradni. A fűszereket keverjük el sóval. Nem véletlenül írtam fokhagyma granulátumot, a friss fokhagyma botulizmust okozhat. A paradicsomokat tegyük üvegbe, rétegenként szórjuk rá a fűszereket, jól nyomogassuk le, végül öntsünk rá olajat. Az üveget ütögessük meg, hogy a légzárványok felszálljanak. Lezárva kamrába tehetjük. Két-három hónap múlva fogyasztható. Pizzára, frissen sült focacciára téve vagy önmagában előételként kínáljuk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||