Gombaropogós (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Előételek, Hústalan feltétek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Bundázott , Sült, Sós, Meleg, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
igény szerint zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 dl tej (3,6 %) 273 26 27 0.5 0 92
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 evőkanál vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
40 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A gombát apróra vágom. 2 evőkanál olajon megfonnyasztom a hagymát és nagy lángon megpárolom rajta a gombát. Ízlés szerint sózom és
borsozom. Ha zsírjára sült a fele liszttel megszórom, és pár percnyi pirítás után hozzáadok 1 dl tejet. Gyakori kevergetés mellett addig főzöm, míg el nem válik az edény falától. Kihűtöm, és hozzákeverek egy tojást, a finomra vágott petrezselyemzöldet és az átpréselt fokhagymát. Lepénykéket vagy rudakat formázok belőle és a szokott módon bundázom (liszt, tojás, zsemlemorzsa). Bő olajban pirosra sütöm.
Tartármártás és párolt rizs illik hozzá.