Jércesaláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Zsóka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Előételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Főtt, Sós, Édes, Savanyú, Hideg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
4 dl tartár mártás 0 ? ? ? ? ?
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
5 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
2 fej fejes saláta 17 1.4 0.3 2 1.5 0
1 db csirkemell 110 24.7 1 0.5 0 60
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A legegyszerűbb, ha maradék, főtt vagy sült csirkemellet használunk, de végszükség esetén, leveskockával ízesített vízben főzött csirkemellet is használhatunk. Bőrözzük le és csontozzuk ki, majd vágjuk apróra. A tojást főzzük keményre, az almát vágjuk félbe és csumázzuk ki, majd, a lilahagymával együtt, metéljünk mindent finomra. A salátát vágjuk laskára. A tartármártást ízesítsük kevés borssal és citromlével és a kétharmadával, forgassuk össze a saláta hozzávalóit. Halmozzuk tányérokra és öntsük le a megmaradt tartárral, díszítsük citromgerezdekkel és petrezselyemlevélkével.
Pirítóssal tálaljuk.