Gombás batyu (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Móni A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Farsang, Szilveszter, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Gabonafélék, Tejtermékek, Zöldség, Gombafélék Hozzávalók 4 személyre:
Egy deci langyos tejbe keverjük a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet a felfutott élesztővel, egy tojással és kiskanálnyi sóval és a maradék tejjel összegyúrjuk, majd beledagasztjuk a langyos vajat. Meleg helyen, kb. egy óra alatt, a duplájára kelesztjük. Amíg kel a gombát apróra, a vöröshagymát finomra vágjuk. A felforrósított olajban a kis kockára metélt bacont kisütjük, kivesszük a zsírból és félre tesszük. A zsiradékban megpároljuk a hagymát és gombát hozzáadva megpároljuk, végül a zsírjára sütjük. Közben, sózzuk, borsozzuk, a kakukkfűvel és a zúzott fokhagymával ízesítjük. A zsiradékot leöntjük, a gombához keverjük a bacont és hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. fél centi vastagra és 10 centis négyzetekre vágjuk. A töltelékhez a gombát annyi tejföllel, hogy kenhető legyen elkeverjük. Egy evőkanálnyi mennyiséget a tészta közepére halmozunk, majd átlósan a két sarkát a tetejére hajtjuk, a két szabad sarkot bekenjük a maradék felvert tojással és az is ráhajtjuk. Tepsibe tesszük a batyukat és még fél órát kelesztjük. A tetejüket tojással lekenve, 175 fokra előmelegített sütőben, jó negyed óra alatt aranybarnára sütjük. Sör- vagy borkorcsolyának kitűnő, de uzsonnának is remek. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||