Ormánsági töltött káposzta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Panka A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Szilveszter, Farsang, Buli, Göngyölt, Töltött, Párolt, Kemence, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség Hozzávalók 4 személyre:
A rizst térfogatának megfelelő mennyiségű vízzel leöntjük, felforraljuk a vizet és kikapcsolva a lángot, lefedve állni hagyjuk. Közben az apróra vágott szalonnát zsírjára sütjük, a pörcöt kivesszük és a zsiradékon megpároljuk a finomra metélt hagyma felét és a kis kockára vágott májat. Még melegen, de nem forrón belekeverjük a majoránnát, 2 teáskanál paprikát, a zúzott fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ledaráljuk a sertéshúst, utánaöntjük a fűszeres májat, a szalonnapörcöt és a füstölt sonkával átnyomjuk ma darálót. A masszához adjuk a tojásokat és a rizst. Jól összekeverjük és ha szükséges még fűszerezzük. A savanyúkáposzta levelek vastag erét elvékonyítjuk és a tölteléket beletöltve, nem túl szorosan feltekerjük, majd a tekercsek két végét betűrjük. A zsírban megpirítjuk a maradék hagymát rászórjuk a paprikát és felengedjük vízzel, összeforraljuk. Közben a káposzta kétharmadát egy lábosba szórjuk. Rárakosgatjuk a töltelékeket és beterítjük a maradék káposztával és felöntjük a hagymás lével, majdnem lepje el a káposztát, ha kell kevés vizet öntsünk hozzá. Lefedve forraljuk fel, majd kis lángon főzzük másfél órát. A töltelékeket kiszedve, az apró káposztát habarjuk be a tejföllel. Ha több napra készítjük, a habarást hagyjuk el és csak a tányéron tejfölözzük meg. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||