Karácsonyi töltött pulyka az angio kedvére (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 4 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Pulykából Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Gyümölcsök Hozzávalók 4 személyre:
A szobameleg vajat elkeverem sóval, borssal, kakukkfűvel és a pulyka fellazított bőre alá masszírozom. A bőrétől megszabadított kolbászt, a gesztenyemassszát (nem édeset!!) elkeverem a tejbe áztatott és kacsavart zsemlével és a konyakkal. Fűszerezzük be a szárnyas hasüregét is, csínján bánjunk a sóval, mert a kolbász is sós, majd varjuk vagy tűzzük be a nyílást. Kivülről is sózzuk meg a madarat, majd a sütőtepsibe fektetett farudakra tesszük, ez azért kel, hogy ne érjen a tepsi aljához. Kevés vizet öntünk a tepsibe, majd a felforrósított zsiradékkal leöntjük a pulykát. Előmelegített 250 fokos sütőbe tesszük, majd a hőfokot 20 perc múlva 80-90 fokra csökkentjük és a szárnyas minden kilójára másfél órát számitva sütjük. A sütés végén, ha nem elég piros a madár, emeljük vissza sütési hőfokot és a zsírjával locsolgatva süssük még 20 percig. Tálalás előtt 25 percig fólia alatt hagyjuk pihenni. Salátával és sültburgonyával tálaljuk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||