Karácsonyi stollni (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 110 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Atti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Karácsony, Csőben sült, Édes, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
50 dkg mandula 610 27.6 52.2 6.8 9.8 0
15 dkg kandírozott citromhéj 0 ? ? ? ? ?
15 dkg kandírozott narancshéj ? ? ? ? ? ?
20 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
6 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
30 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Az élesztőt a langyos tejben egy teáskanál cukorral elkeverjük. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejben felfutott élesztőt, a porcukrot, a sót és simára dagasztjuk. Negyedórányi pihentetés után beledolgozzuk a tésztába a mazsolát, a durvára vágott mandulát és a kis darabokr vágott narancs és citromhéjat.
Két cipóba osztjuk, oválisra formáljuk, majd a közepét nyújtófával benyomjuk és a tésztát, majdnem félbehajtjuk, legyen kicsit csálé. Egy órát meleg helyen kelesztjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, fél órát sütjük. Sütés után olvasztott vajjal bőven lekenjük és vaníliás porcukorral cukorral vastagon megszórjuk, ezt 20 perc múlva megismételjük. Másnap celofánba csomagoljuk hűvös helyen hetekig eláll.