Olasz gesztenyekrém-leves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gézuka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Karácsony, Hétvégi ebéd, Főtt, Sült, Sós, Meleg, Zöldség, Gyümölcsök, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
4 szelet füstölt sonka 203 15 15 0.3 0 95
igény szerint tejszínhab 302 2.6 30 3 0 109
1.5 liter zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
75 dkg gesztenye 167 4.8 1.5 32.6 7.5 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kereszt alakban bevagdalt gesztenyét forró sütőben süssük tíz percig, majd tisztítsuk meg. A zöldségalaplében tegyük fel főni. Közben a felforrósított vajon pároljuk át a finomra vagdalt hagymát és az uborkaszeletelőn legyalult répát. Szórjuk meg a kakkukkfűvel, majd borítsuk a gesztenyéhez. Főzzünk mindent puhára, majd botmixxerrel krémesítsük. Ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk. A sonkaszeleteket vágjuk fel vékony csíkokra és szárazon süssük ropogósra.
A tányérokba mert levest díszítsük tejszínhabrózsákkal, melyeket szórjunk meg a sonkacsíkokkal.