Lazachab (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Zsóka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegkonyhai készítmények 
Cimkék: Előételek, Halak és hidegvérűek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Buli, Karácsony, Böjt, Sütés nélkül, Főzés nélkül, Sós, Hideg, Halak

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
igény szerint lilahagyma ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 teáskanál zselatinpor 0 85 0.1 0 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
3 evőkanál tormás majonéz 234 1.7 25.1 0 0 53
30 dkg füstölt lazac ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A füstölt lazacot, ha szükséges, kiszálkázzuk, majd a felét apró kockára vágjuk. A másik felét, a majonézes tormával, botmixerben pürésítjük. A zselatint a felforralt borban feloldjuk, közben a tejszínt kemény habbá verjük.
A lazackrémbe forgatjuk a tejszínt, a lazacdarabokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a langyosra hűlt zselatint. Hűtőben dermedni hagyjuk.
Tálaláskor kanállal nagyobb galuskákat szaggatunk belőle.
Apróra vágott lilahagymával és citromgerezdekkel tálaljuk.
Vaj és rozskenyér illik hozzá.