Sütőtökös palacsinta dióbundában (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Molnárné A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Zsiradékban sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Karácsony, Szilveszter, Farsang, Buli, Göngyölt, Töltött, Hirtelen sült, Olajsütő, Édes, Meleg, Tésztafélék, Zöldség, Gyümölcsök Hozzávalók 4 személyre: Sütőtökös palacsinta dióbundában
Sült tök
Palacsinta alaptészta
Sütőtökös palacsinta dióbundában A sült tököt a héjából kikaparva, a mézzel és a citromlével ízesítve botmixerrel áttörjük, majd a mazsolát belekeverjük. A palacsinták közepére kenjük a tökös masszát, majd a két szélét behajtva feltekerjük. A diót szárazon megpirítjuk és ledaráljuk, elkeverjük a zsemlemorzsával és palacsintákat, a szokásos módon lisztbe, tojásba, végül a diós morzsába panírozzuk. Középforró olajban aranybarnára sütjük. Lecsepegtetve tálaljuk, a langyos tejföllel megcsepegtetve és a fahéjas cukorral meghintve. Citromfűlevélkével díszíthetjük. Sült tök A sütőtököt megtisztítjuk, kimagozzuk, de nem hámozzuk meg. Tenyérnyi darabokra vágjuk és alufóliával bélelt tepsire tesszük. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. A magokat rövid áztatás után ledörzsöljük és száraz serpenyőben enyhén megpirítva fogyasztjuk. Palacsinta alaptészta A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál olajat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||