Roston sült borjúszelet rozmaringmártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Hétvégi ebéd, Töltött, Hirtelen sült, Tárcsa, Grillsütő, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

Roston sült borjúszelet rozmaringmártással
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg borjúkaraj ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tökös-mákos rétes
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 csomag réteslap 348 11.6 1.2 72.1 0.7 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
4 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
ízlés szerint porcukor 400 0 0 100 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A mártáshoz
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 teáskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
4 dl zöldségleves kocka ? ? ? ? ? ?
1 fej salotta hagyma ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
5 dkg zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
5 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Roston sült borjúszelet rozmaringmártással
A csontos húst négy szeletekre vágjuk, megtisztítjuk, megmossuk és szárazra itatjuk, egy éles késsel a csont felőli oldalán zsebet vágunk bele és egy fakanál nyelével kissé kitágítjuk a zsebet, majd a húst kívülről besózzuk.
A töltelékhez a borjúhúst apróra vágjuk és a tejszínnel együtt turmixgéppel pürésítjük belekeverjük a kockára vágott répát, sóval és szerecsendióval ízesítjük, majd a hússzeletek zsebébe töltjük. A nyílást fogpiszkálóval vagy hústűvel összezárjuk.
A mártáshoz a burgonyát és a zellert kis kockákra vágjuk; nyeles edényben vajat forrósítunk és a hagymát üvegesre pároljuk benne; hozzáadjuk a burgonya -és zellerkockákat, rövid ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük zöldséglevessel, kis lángon, fedő alatt kb. 10 percig főzzük, majd rúdmixerrel pürésítjük; a mártást a sóval és szerecsendióval fűszerezzük. Végül belekeverjük a tejszínt és a rozmaringot és még egy kis ideig főzzük. Grillserpenyőben olajat forrósítunk és a hússzeletek mindkét oldalát kb. 5 percig sütjük. Egy kevés rozmaringmártást öntünk a tányérra, ráhelyezzük a borjúszeletet és rozmaringgal díszítve tálaljuk. Köretként gombás rizst és zsenge párolt zöldséget adhatunk.

Tökös-mákos rétes
Az egyik réteslapot enyhén nedves konyharuhára terítem, rétegenként megcsöpögtetem az olvasztott vajjal, majd a töltelék felét az egyik hosszanti szélére halmozom, de előtte meghintem a zsemlemorzsa felével. A két rövidebb szélén egy-egy csíkot szabadon hagyok, ezt behajtom és a tésztát a konyharuha segítségével szorosan feltekerem és sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem. A második csomaggal is így járok el. A tetejét lekenem vajjal és előmelegített sütőben, 190 fokon kb. húsz perc alatt aranybarnára sütöm.
Langyosan vágom szeletekre, tálalás előtt meg hintem vaníliás porcukorral.

A mártáshoz