Roston sült borjúszelet rozmaringmártással (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Niki A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Marhából Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Hétvégi ebéd, Töltött, Hirtelen sült, Tárcsa, Grillsütő, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség Hozzávalók 4 személyre: Roston sült borjúszelet rozmaringmártással
Tökös-mákos rétes
A mártáshoz
Roston sült borjúszelet rozmaringmártással A csontos húst négy szeletekre vágjuk, megtisztítjuk, megmossuk és szárazra itatjuk, egy éles késsel a csont felőli oldalán zsebet vágunk bele és egy fakanál nyelével kissé kitágítjuk a zsebet, majd a húst kívülről besózzuk. A töltelékhez a borjúhúst apróra vágjuk és a tejszínnel együtt turmixgéppel pürésítjük belekeverjük a kockára vágott répát, sóval és szerecsendióval ízesítjük, majd a hússzeletek zsebébe töltjük. A nyílást fogpiszkálóval vagy hústűvel összezárjuk. A mártáshoz a burgonyát és a zellert kis kockákra vágjuk; nyeles edényben vajat forrósítunk és a hagymát üvegesre pároljuk benne; hozzáadjuk a burgonya -és zellerkockákat, rövid ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük zöldséglevessel, kis lángon, fedő alatt kb. 10 percig főzzük, majd rúdmixerrel pürésítjük; a mártást a sóval és szerecsendióval fűszerezzük. Végül belekeverjük a tejszínt és a rozmaringot és még egy kis ideig főzzük. Grillserpenyőben olajat forrósítunk és a hússzeletek mindkét oldalát kb. 5 percig sütjük. Egy kevés rozmaringmártást öntünk a tányérra, ráhelyezzük a borjúszeletet és rozmaringgal díszítve tálaljuk. Köretként gombás rizst és zsenge párolt zöldséget adhatunk. Tökös-mákos rétes Az egyik réteslapot enyhén nedves konyharuhára terítem, rétegenként megcsöpögtetem az olvasztott vajjal, majd a töltelék felét az egyik hosszanti szélére halmozom, de előtte meghintem a zsemlemorzsa felével. A két rövidebb szélén egy-egy csíkot szabadon hagyok, ezt behajtom és a tésztát a konyharuha segítségével szorosan feltekerem és sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem. A második csomaggal is így járok el. A tetejét lekenem vajjal és előmelegített sütőben, 190 fokon kb. húsz perc alatt aranybarnára sütöm. Langyosan vágom szeletekre, tálalás előtt meg hintem vaníliás porcukorral. A mártáshoz | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||