Sacher torta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 50 perc
A recept forrása: Molnárné
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Teaparti, Kártyaparti , Desszert, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Édes, Hideg, Tésztafélék, Roboráló

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 dl baracklekvár ? ? ? ? ? ?
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
6 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
8 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
15 dkg étcsokoládé 0 5.8 29.2 62 0 0
18 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
16 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 tábla tortabevonó étcsokoládé 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A puha vajat a cukor kétharmadával habosra keverjük, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojások sárgáját. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét. Habbá verjük a tojások fehérjét a maradék cukorral és csipetnyi sóval. Az olvasztott csokoládét hozzákeverjük a vajhoz, majd a tojásfehérjehabot, végül fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük és előmelegített 175 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. Félbevágva, lekvárral megkenjük az alsó lapot, majd visszahelyezve a tetejét kívülről is megkenjük az egész tortát. Végül az előírás szerint felolvasztott tortabevonóval is áthúzzuk.
Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.
Ízlés szerint tejszínhabot adhatunk hozzá.