Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Mákos nudli szilvareszterrel

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Hétköznapi vacsora, Főétel, Főtt, Édes, Meleg, Tésztafélék, Zöldség
Hozzávalók

Szilvareszter
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg besztercei szilva 60 0.7 0.2 13.1 1.7 0
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 teáskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
1/2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mákos nudli
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 adag citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 adag porcukor 400 0 0 100 0 0
1 adag mák 537 20.5 38.2 23.9 10 0
8 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
20 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
80 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Szilvareszter
A megmosott, kimagozott gyümölcsöt a fahéjjal együtt felfőzzük, míg héja összepöndörödik. Rászórjuk a cukrot, beleöntjük a vörösbort és néhányszor átkeverjük, hogy kissé pépessé váljon.

Mákos nudli
A burgonyát sós vízben, héjában puhára főzzük és még melegen meghámozzuk, majd áttörjük. Ha kihűlt, deszkán összedolgozzuk a liszttel, 3 dkg vajjal, a tojással és sóval.
A liszt mennyisége nagyban függ a burgonya lisztességétől, ha ragad a tészta, tegyünk még hozzá lisztet.
A tésztát pihentetés nélkül nyújtsuk ki kisujjnyi vastagra és vágjuk csíkokra. Két tenyerünk között sodorjunk rudakat és 3 cm darabokra vágjuk fel. Forró, sós vízben két részletben főzzük ki. Amikor a nudli vízbe helyezése után újra forr a víz, óvatosan keverjük meg, hogy ne ragadjon le egy nudli sem. Ha feljöttek a nudlik, még két perc főzést igényelnek, de egy darabot meg is kóstolhatunk. Lecsöpögtetve, a megolvasztott vajba szedjük és bőven megszórjuk citromhéjjal ízesített, cukros darál mákkal.A tányérján mindenki szed mellé magának szilvaresztert.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)